20 februari 2007: de dag dat Nico Harteveld, Adri Davelaar en Piet Dekker hun handtekening zetten. Stichting Reddingsstation Wijdenes was opgericht. In 15 jaar tijd zijn de reddingboten 290 keer ingezet waarbij 671 personen in veiligheid zijn gebracht. Vandaag, exact 15 jaar later, blikken we terug.

‘’De oprichting is voortgekomen uit de opheffing van Brandweer Wijdenes in 2006. Met het verdwijnen van de brandweer verdween ook de reddingboot. Tussen Enkhuizen en Hoorn was er toen geen reddingboot meer beschikbaar. Oud-brandweermannen en betrokken Wijdenessers hebben met z’n allen de stichting opgericht.’’ vertelden oud-voorzitter Nico Harteveld en oud-secretaris Adri Davelaar tijdens het 10-jarige bestaan.

Met de stichting alleen kon je niet redden. Piet Dekker stelde opnieuw zijn beide boten, Zeehond en Orka, beschikbaar om mee uit te varen. Een deel van de brandweerlieden zijn doorgegaan als vrijwilliger bij Reddingstation Wijdenes. Daarnaast zijn er in het dorp vrijwilligers geworven.

KNRM gelieerd reddingstation

Vlak na de oprichting in 2007 heeft Reddingstation Wijdenes de gelieerde status gekregen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Deze gelieerde status geeft recht op technische en materiële ondersteuning, hulp op opleidingsgebied en een jaarlijkse financiële bijdrage.

Reddingboot Mantelmeeuw

Omdat reddingboot Orka vervangen moest worden, is men opzoek gegaan naar een nieuwe reddingboot. Na een positieve testvaart is reddingboot Mantelmeeuw in april 2008 aangeschaft. Na bijna drie maanden sleutelen en aanpassen werd er voor het eerst gevaren met de nieuwe reddingboot waarna ze operationeel is gegaan. Reddingboot Mantelmeeuw is in januari 2019, na elf jaar dienst, officieel uit de vaart genomen als operationele reddingboot.

Reddingboot De Gooier

Het is 2013. Reddingboot Zeehond werd inmiddels niet meer ingezet. Er was vraag naar een tweede snelle reddingboot om sneller en effectiever hulp te kunnen verlenen. Reddingboot De Gooier werd in november 2013 overgenomen van de KNRM. De nieuwe reddingboot is volledig opnieuw opgebouwd en gedeeltelijk voorzien van nieuwe apparatuur. In het voorjaar van 2015 werd ze voor het eerst te water gelaten en operationeel gegaan.

Reddingboot De Arend

In het voorjaar van 2021 is reddingboot De Arend aangemeld bij de verschillende meldkamers en kan de reddingboot ingezet worden voor incidenten. Reddingboot De Arend is volledig bekostigd middels fondsenwerving. Diverse particulieren, bedrijven en fondsen hebben bijgedragen aan de aanschaf van deze reddingboot. Dankzij het stuurhuis op De Arend zijn haar bemanning en slachtoffers beschut tegen weer, wind en opspattend water. Het reddingwerk is dan ook een stuk beter uit te voeren. Zoekacties kunnen binnen in de boot beter gecoördineerd worden en radioverkeer is makkelijker te volgen. Tevens kan de bemanning onderling contact houden tijdens het varen middels een intercom. In het stuurhuis staan vier geveerde stoelen die de golf-klappen opvangen.

Breed gedragen door de regio

Al vanaf de oprichting heeft Reddingstation Wijdenes veel steun gehad vanuit de regio. Vele donateurs, sponsors en reders hebben bijgedragen aan het voortbestaan en professionaliseren van het reddingstation. Hier zijn we iedereen eeuwig dankbaar voor!

Geprofessionaliseerd

In 15 jaar tijd heeft Reddingstation Wijdenes een ware metamorfose ondergaan. Waar de vrijwilligers in 2007 begonnen met totaal 8 overlevingspakken, hebben álle bemanningsleden nu een op maat gemaakt overlevingspak met eigen redvest. De twee volledig uitgeruste reddingboten liggen aan een nieuwe steiger (november ’21) waar het opstappen veiliger verloopt en externe hulpdiensten makkelijk kunnen opstappen. Dit alles heeft het reddingstation kunnen realiseren door de eindeloze inzet van alle vrijwilligers, sponsors en donateurs.

Altijd voor en met elkaar

Wat 15 jaar lang altijd in het oog sprong is de fantastische ploeg vrijwilligers bij elkaar. Een enthousiaste ploeg die zich graag wil blijven verbeteren. Buiten de wekelijkse oefenavonden om worden er ook extra cursussen gevolgd om steeds meer ervaring op te doen. Een ploeg dat successen samen kan vieren maar ook altijd voor elkaar klaarstaat in moeilijke tijden. Het vertrouwen in elkaar springt eruit: op een willekeurig moment opgeroepen worden voor een onbekende klus en samen met elkaar de klus aangaan en goed afronden. 
Ben jij een teamplayer en wil je mensen helpen? Sluit je bij ons aan!

De komende 15 jaar

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen jaren, maar stilstaan doen de vrijwilligers zeker niet. Vanaf 24 januari zijn Brandweer Hem-Venhuizen en Reddingstation Wijdenes gestart met een opleidingstraject waarin beide ploegen worden getraind om veilig samen te kunnen werken op het water. Het doel is om beide ploegen in maart operationeel te hebben voor gezamenlijke incidentbestrijding op het water. Dit betekent dat de brandweerploeg van Hem-Venhuizen vanaf dan kan opstappen op de reddingboot om bijvoorbeeld te assisteren bij scheepsbranden, ongevallen op schepen maar ook voor incidenten op de Marker Wadden.

Daarnaast blijft men zich inzetten voor een eigen bemanningsverblijf waar de vrijwilligers samen kunnen komen. Een bemanningsverblijf is belangrijk voor de operationele inzetbaarheid en de kennis en kunde van vrijwilligers op een professioneel niveau te houden en verder te professionaliseren middels studie, cursussen, training en evaluaties van inzetten en oefeningen. Daarnaast is het belangrijk om nieuwe vrijwilligers te kunnen opleiden. Hier zijn nu onvoldoende tot geen mogelijkheden voor.

Uw gift vandaag is morgen een redding!

Om nog eens 15 jaar mens, dier en materiaal te kunnen redden hebben we úw hulp nodig. U kunt Reddingstation Wijdenes op verschillende manieren steunen. Zowel voor particulieren als voor bedrijven zijn er meerdere mogelijkheden. Elke donatie of sponsoring draagt bij aan het reddingswerk op het Markermeer! Als donateur steunt u Reddingstation Wijdenes met een vast bedrag per maand of heel jaar. Ook is het mogelijk om bij te dragen aan de lopende crowdfunding voor nieuwe overlevingspakken.