Uit het Noordhollands Dagblad van 28 maart: “De operationele leiding van Reddingstation Wijdenes komt in handen van een vrouw. Michelle van de Ruit, in het dagelijks leven onderwijzeres, krijgt de leiding in handen.

Sjaak van de Ruit weet dat hij als vertrekkende schipper bij het Reddingstation Wijdenes de club in vertrouwde handen overlaat. Aan het spreekwoordelijke roer komt een jonger iemand en een vrouw. „En laat dat nou ook m’n dochter zijn”, klinkt het vol trots.

Een dergelijke wisseling van de wacht is uniek, aangezien het commando overgaat van vader op dochter. De huidige schipper Sjaak van de Ruit bereikt de leeftijd van 60 en gaf van tevoren aan dat men op zoek moest naar een ander persoon voor de dagelijkse leiding - dus ook in het geval van een redding op het Markermeer.

Uiteindelijk heeft het bestuur besloten om zijn dochter Michelle te benoemen. „Ik had er eerst helemaal niet over nagedacht”, erkent Michelle, die al in 2010 als junior opstapper meevoer. „Maar daarna dacht ik: waarom ook eigenlijk niet?” Dat de emancipatie bij ’Wijdenes’ al behoorlijk is ingevoerd, blijkt wel uit het stevige vrouwelijke aandeel in de vrijwilligers die in geval van een noodsignaal op het Markermeer paraat staan. Een van de vijf plaatsvervangend schippers is Michelle van de Ruit. In het dagelijks leven is zij groepsleerkracht op basisschool De Klipper in Hoorn.

„Ze weet wat ze doet en ze staat met twee benen op onze nuchtere klei”, is het compliment van Van de Ruit senior. Hij kwam een jaar na de oprichting bij de redders. „Ik heb meegemaakt hoe we als enthousiast clubje liefhebbers begonnen, terwijl het nu is uitgegroeid tot een bijna professionele organisatie”, klinkt het tevreden. „En hoe beter je de zaken hebt geregeld, hoe eerder nieuwe vrijwilligers erbij willen horen. Dat zie je bij ons in Wijdenes ook.”

Dochter Michelle kan alleen maar instemmend knikken. „Het is ook zo dat wij een ploeg zijn, iedereen pakt de verantwoordelijkheid aan boord. Het is de schipper die uiteindelijk de knopen doorhakt. Eigenlijk verandert er ook niet zo veel bij ons reddingstation, als ik straks de operationele leiding heb. Dat ik een vrouw ben? Dat zal de rest weinig uitmaken. En ik heb de kunst thuis kunnen afkijken.”

Sjaak van de Ruit tikt de zestig kaarsjes aan en dat is voor hem een reden het heft uit handen te geven. „Het is ook tijd voor een nieuw gezicht”, besluit hij. „Ik heb als vrijwilliger de omslag meegemaakt dat we met erg snelle boten gingen varen. Nu komt de omslag dat de computertechniek weer veel belangrijker wordt. Ik denk dat Michelle daar beter in thuis is.”