Maandagavond 9 mei hebben Reddingstation Wijdenes en de SAR-helikopter van de Nederlandse Kustwacht een oefening gehouden op het Markermeer.

Deze oefeningen worden jaarlijks gehouden om de samenwerking tussen de SAR-helikopters en reddingboten op peil te houden. Het komt meerdere keren per jaar voor dat reddingboten zeer nauw samenwerken met de SAR-helikopters bij zoek- en reddingsacties en medische evacuaties. Om een slachtoffer met ernstig letsel of medische problemen snel naar een ziekenhuis te kunnen transporteren wordt dat bij voorkeur per helikopter gedaan.

Het kan voorkomen dat dit via de reddingboot gebeurt omdat het hoisten vanaf een zeiljacht moeilijk is door de mast en verstaging. Maar het kan ook gebeuren dat een drenkeling door de reddingboot gevonden wordt en er door de helikopter een verpleegkundige afgezet wordt. Onze vrijwillige redders zijn EHBO+ geschoold, zij kunnen en mogen veel handelingen doen, maar de snelle hulp van een ambulance verpleegkundige met extra kennis en materialen kan het verschil maken tussen leven en dood. Daarom worden deze oefeningen regelmatig herhaald zodat de hulpverlening snel en vlekkeloos kan verlopen.

Foto's gemaakt door RV Fotografie