Na een paar weken relatieve rust op het Markermeer, was het vandaag ineens goed raak.

Wie vanmiddag kanaal 16 (het noodkanaal) beluisterde op een marifoon, hoorde een voortdurend gekrakeel van boten die problemen hadden, reddingboten die nadere informatie wilden en medewerkers van de kustwacht die dit allemaal trachtten te coördineren.
Eigenlijk voeren er voor een zonnige zondag relatief weinig pleziervaartuigen, maar toch bracht de aantrekkende wind een flink aantal in de problemen.
Op een gegeven moment waren van Medemblik tot aan Marken alle reddingboten van alle stations in touw; soms met meerdere klussen tegelijkertijd. Zo ook wij.

Tegen 15.00 uur werden we opgeroepen voor een jacht met motorproblemen. Op de oorspronkelijk opgegeven positie was uiteraard niets meer te vinden vanwege de harde zuidwesten wind. Intussen had de Frans Verkade van station Marken het slachtoffer gevonden. Deze gaf de nieuwe positie door (uiteraard veel meer Noordoost vanwege de wind) en vertrok vervolgens weer voor een nieuwe klus bij Marken, omdat onze Orka en de Simac en de Beer van station Zeevang al vrij dichtbij bleken te liggen. De beide boten van Zeevang hebben een sleeplijn overgebracht en hebben het slachtoffer naar Enkhuizen gesleept.

Ondertussen was aan ons al weer een ander probleem toegewezen. Een zeiljacht met aan boord alleen de eigenaar, had problemen met de fok. Het bleek al snel dat de tuigage en de resten van de fok een grote onontwarbare kluwen had gevormd, waar geen beweging in te krijgen was. De besturing werd echter ernstig bemoeilijkt door de hevig klapperende fokresten. Besloten werd om onze opstappers ter assistentie aan boord te laten en het schip te begeleiden naar de aanlegsteigers bij de sluizen van Enkhuizen, waar we met vaste grond onder de voeten misschien wat meer konden uitrichten. Maar ook daar was er geen beginnen aan, zodat uiteindelijk is besloten om het onfortuinlijke jacht verder te begeleiden tot in de jachthaven van Enkhuizen. Waarna wij terug gingen naar Wijdenes, terwijl de wind inmiddels tot windkracht 8 was aangetrokken.

Toen onze langzame Zeehond na een uur tegen de wind opboksen, eindelijk Wijdenes weer had bereikt, was er geen enkele boot meer te zien in de verre omtrek.

{gallery_position}

  • Datum: 22-06-2008
  • Alarmering: #06 en #07
  • Reddingboot: De Zeehond en Orka
  • Weer: Harde wind (7 Bft)