Omstreeks 21.00 uur gingen de piepers af. Bij de haven aangekomen lag het Markermeer erbij als een spiegel. Geen zuchtje wind. Nauwelijks nog scheepvaart.

Alleen een zeilboot met blauwe romp was nog vaag zichtbaar ter hoogte van de Appelhoek, ongeveer 1 kilometer uit de kust.
Uiteraard was de Orka er het eerste bij en die constateerde dat er bekenden aan boord zaten: onze opstapper Conny en haar echtgenoot Cees.

Wat was er gebeurd. Aan het begin van de avond waren ze op weg gegaan naar de haven, maar zeilen bleek geen optie meer, omdat er gewoon geen zuchtje wind was. Op de buitenboordmotor naar de haven dus. Maar die liet het op een gegeven moment afweten. Benzine nog volop aanwezig en geen duidelijke oorzaak te vinden, maar de motor was en bleef dood. Oké, dan maar met de peddels verder. Maar toen de voortgang richting haven na een half uur nog slechts minimaal bleek te zijn, was de conclusie: op deze manier zijn we in de loop van morgen pas terug. En dus werden, na enige aarzeling, toch maar de reddingboten opgeroepen.

Nog voor 22.00 was iedereen aan wal. Bijzondere van deze actie: normaal zetten we een opstapper over op het in nood verkerende schip, maar dat was nu niet nodig. Die was er namelijk al....

{gallery_position}

  • Datum: 29-07-2008
  • Alarmering: #08
  • Reddingboot: Zeehond en Orka
  • Weer: Windstil (0 Bft)