Varend tussen Oosterleek en Wijdenes brak vanmorgen op een ruim 10 meter lange zeilschip de mast plotseling af.

Ter plaatse aangekomen bleek de 12 meter lange mast, inclusief zeil, grotendeels in het water te liggen. De tuigage vormde het een grote Gordiaanse knoop, die niet ter plekke ontward kon worden. Windkracht 6 en redelijk wat golfslag maakte dat onmogelijk.

Besloten werd om een aantal opstappers over te zetten om eerst de boel helemaal los te maken van het zeiljacht, zodat deze op de motor weer vrij zou kunnen manoeuvreren. Daarna werd het begin van de mast in de kraan van de Zeehond gehangen, die vervolgens langzaam opstoomde naar de havenmond van Wijdenes om achter de dam de luwte op te zoeken.

Omdat bij het bergen nogal wat mankracht nodig zou zijn, werden alle opstappers op 1 na teruggezet op de Zeehond en werd extra mankracht die nog op de wal stond, overgezet met de Mantelmeeuw.

Het kostte een klein uurtje puzzelen om alle stukken los te krijgen en met behulp van de kraan aan boord van de Zeehond te hijsen.

Om 12.45 uur was de klus geklaard. Vanwege de beperkte diepgang van de haven van Wijdenes was zeiljacht inmiddels doorgevaren naar Hoorn.

  • Datum: 06-09-2008
  • Alarmering: #14
  • Reddingboot: De Zeehond en Mantelmeeuw
  • Weer: Matige wind (3 Bft)