Het was al de hele dag erg onstuimig weer. De weerberichten van de Kustwacht gaven bij voortduring windkracht 7 voor het Markermeer.

Omstreeks 18.00 uur vanavond spotte een ter hoogte van Oosterleek varende boot in de verte een lege rubber boot met een fikse buitenboordmotor. De Kustwacht werd hierover ingelicht tegelijk met de melding dat even verder nog iets dreef dat leek op een waterski. We werden daarop gealarmeerd om te gaan kijken wat er aan de hand was.

Omdat de kans bestond dat er mensenlevens op het spel stonden, werd ook de Frans Verkade van KNRM-Marken naar Oosterleek gedirigeerd. Die had zojuist haar zoveelste klus geklaard, want al om 11.00 uur hadden ze daar het eerste alarm te pakken en daar kwamen er in de loop van de dag nog de nodige bij.

Rekening houdend met de harde wind en de tijd die al was gepasseerd, werd vooral gezocht in het gebied tussen Oosterleek en Enkhuizen. De Mantelmeeuw had de onbemande boot al snel te pakken. Uit de staat aan boord viel op te maken dat het zeer waarschijnlijk niet ging om een varende boot waar iemand van boord was geslagen, maar om een boot die was losgeraakt.

Het bootje bleek als bijboot te fungeren van een groot motorjacht dat inmiddels al in de sluizen van Enkhuizen lag. De bijboot had erg veel water gemaakt, dus werd besloten om haar eerst naar Wijdenes terug te varen om haar daar leeg te pompen. Dat kon op eigen kracht, want zelfs de contactsleutels zaten er nog in.

Uniek feit: het is voor het eerst in de geschiedenis van Station Wijdenes dat we een kinderwagen hebben gered. Die lag namelijk ook aan boord van de rubberboot.

  • Datum: 23-08-2010
  • Alarmering: #17
  • Reddingboot: Mantelmeeuw
  • Weer: Krachtige wind (6 Bft)