Even voor 12.00 uur ging de pieper af voor een boot in nood bij het vogelreservaat ten Oosten van Schellinkhout. Op weg naar de boten bleek dat zich nog een tweede probleemgeval had gemeld.

Vanwege de harde wind (windkracht 7) en de hoge golven (de Centrale Meldpost IJsselmeer meldde golven tot een hoogte van 1.90 meter) dreigde de eerste melder binnen de kortste keren op de dijk te belanden. De Mantelmeeuw is volgas die kant op gegaan. De sleepverbinding kon op tijd worden gelegd, zodat een stranding kon worden voorkomen. De motorboot is vervolgens naar de Grashaven gesleept en daar veilig afgemeerd.

De Zeehond ondertussen stoomde op naar de tweede boot in nood. Het betrof hier een zeiljacht met motorstoring van een meter of 9 met 1 persoon aan boord.

Door het voortdurend overkomende water was het zicht slecht en de opgegeven positie lag een knap eind uit de kust dus het duurde wel even voordat ze ter plekke was. Nadat de sleepverbinding was gelegd kon de ruige rit richting Hoorn beginnen. Door de schuin inkomende golven gingen beide boten flink te keer. In de buurt van Hoorn gekomen bleek de fok losgekomen. Die stond te hevig te klapperen. Omdat de Mantelmeeuw intussen klaar was met haar 1e klus kwam deze langszij om een opstapper over te zetten, die kon assisteren met het alsnog neerhalen van de fok. Na het afzetten van 2 opstappers ter assistentie op de wal, maakte de Mantelmeeuw achter vast als remmer. Daarna kon het zeiljacht in de Grashaven worden afgemeerd.

  • Datum: 24-08-2010
  • Alarmering: #18 en #19
  • Reddingboot: De Zeehond en Mantelmeeuw
  • Weer: Harde wind (7 Bft)