Omstreeks 14.00 uur sloeg bij zuidwesten wind kracht 6 een catamaran om met aan boord 2 personen ter hoogte van de Appelhoek bij Wijdenes.

Wat ze ook probeerden, ze kregen haar niet meer rechtop vanwege de harde wind. Gelukkig voor beiden viel hun niet te winnen strijd met de wind op bij een passant op de dijk.

De passant waarschuwde de havenmeester. De Maria Paula was snel ter plaatse. De beide opvarenden hadden het hopeloze van hun situatie al ingezien en hadden de catamaran verlaten. Ze klauterden de dijk op waar een vriendelijke automobilist hen in de auto naar de vluchthaven bracht.

Omdat ze op haar zij lag fungeerde het vlak tussen beide drijvers als zeil. Ze dreef daardoor met hoge snelheid af richting Noordoost. Om te voorkomen dat ze over een paar uur tegen de dijk Enkhuizen-Lelystad zou liggen, maakte de Maria Paula vast om haar enigszins op haar plaats te houden.

De tros van de Zeehond werd vastgemaakt om te proberen haar rechtop te krijgen. De eerste poging mislukte, maar bij de 2e poging bleef ze rechtop. Ze werd langszij genomen bij de Zeehond die langzaam varend koers zette richting de Vluchthaven Wijdenes.

Bij de haven aangekomen gingen 2 opstappers met de inmiddels bij de haven gearriveerde eigenaar te water om haar het strandje naast de haven op te trekken.

Daarna konden we ons ontfermen over de opvarenden, want die hadden het nog steeds vrij koud. Op de Zeehond werden beide heren in overlevingspak werden gehesen.

  • Datum: 10-09-2010
  • Alarmering: #23
  • Reddingboot: De Zeehond en Maria Paula
  • Weer: Matige wind (4 Bft)