WIJ ZIJN REDDINGSTATION WIJDENES

Watersporter in nood? Surfer vermist? Zeiljacht met gebroken mast door harde wind?
Onze reddingbootbemanning is 24 uur per dag stand-by om mensen te helpen en te redden. Onder alle weersomstandigheden. Dat doen we vol overgave met gedreven vrijwilligers, ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Iedere dag weer. Professioneel en kosteloos.

REDDINGSTATION WIJDENES ALS ORGANISATIE

Reddingstation Wijdenes is een financieel autonome organisatie en heeft de statutaire naam Stichting Reddingsstation Wijdenes.

Het reddingstation staat onder leiding van een dagelijks bestuur bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en drie algemeen bestuursleden. De bestuursleden houden toezicht op het reilen en zeilen van het reddingstation. 

De leiding aan boord van de reddingboot berust bij de schipper of diens plaatsvervanger. De schipper en bemanningsleden zijn de mensen die de taak uitvoeren waar het allemaal om gaat: het in veiligheid brengen van mensen (en dieren) die zich in gevaarlijke of levensbedreigende situaties bevinden.

Voor het op peil houden van de geoefendheid en opleidingen van de vrijwilligers is er een coördinator opleiden & oefenen (COO) aangesteld.

De coördinator communicatie & fondsenwerving (CC&F) is verantwoordelijk voor alle externe communicatie en in samenspraak met de penningmeester voor de fondsenwerving.

Reddingstation Wijdenes is een (financieel) zelfstandige stichting en voor het grootste deel afhankelijk van donateurs en sponsoren. Het reddingstation krijgt een jaarlijkse subsidie van de Gemeente Drechterland.

MISSIE EN VISIE

Onze missie is het redden en voorkomen van slachtoffers op en rond het Markermeer. In onze visie geven we daaraan invulling met onze onderstaande kerntaken. Dat doen we, dankzij de steun van donateurs, kosteloos en voor iedereen die daarom vraagt in spoedeisende en niet-spoedeisende gevallen. 

Preventief mensen redden doen we door onze veiligheidskennis te delen via de preventiecampagnes van de KNRM onder het motto Veilig uit, veilig thuis!’  We geven tips om de veiligheid te vergroten en maken watersporters bewust van de risico’s in en op het water.    

SEARCH AND RESCUE (SAR)

Kuststaten, en dus ook Nederland, zijn verplicht om hun reddingwezen goed te organiseren. In ons land is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hiervoor verantwoordelijk. De operationele leiding voor de Search and Rescue op zee en op de ruime binnenwateren is in Nederland belegd bij het Kustwachtcentrum (KWC) van de Nederlandse Kustwacht in Den Helder.

Reddingstation Wijdenes voert in opdracht van de kustwacht SAR-taken uit en is inzetbaar voor ondersteuning aan landhulpdiensten via de Veiligheidsregio. Hiervoor zijn we 24 uur per dag, zeven dagen per week, beschikbaar. Onze vrijwilligers zijn professioneel opgeleid om ingezet te kunnen worden bij acties. 

VEILIGHEID DOOR PREVENTIE

Wij maken watersporters graag bewust van hun gedrag op en bij het water. Iedereen weet bijvoorbeeld dat een reddingsvest helpt om te blijven drijven en toch draagt hooguit 25 procent uit veiligheid een reddingsvest. En hoe maak je kinderen waterveilig?

Ook als je gaat zwemmen vanaf het strand is het goed om je bewust te zijn van de gevaren. De KNRM heeft voor elke doelgroep handige tips die ellende kunnen voorkomen. Op deze pagina kun je lezen wat veel voorkomende ongelukken zijn en welke voorzorgmaatregelen echt belangrijk zijn. Reddingstation Wijdenes werkt hierin nauw samen met de KNRM. Zo geven wij bijvoorbeeld presentaties bij watersporverenigingen over veiligheid en preventie.

HULPVERLENING ZONDER SPOED

Naast Search and Rescue zijn onze redders in principe ook beschikbaar voor niet-spoedeisende assistentie op het water als een hulpvrager daarom vraagt via het KAC. Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) beoordeelt je assistentieverzoek en in overleg met de dienstdoende schipper wordt afgesproken hoe en wanneer hulp verleend wordt.

In de meeste gevallen gaat de gevraagde assistentie in deze categorie om het verlenen van sleephulp bij motorstoring of vastlopen op een ondiepte. Is je vaartuig langer dan 20 meter? Dan kan de KNRM je helaas niet helpen. Wettelijk mogen we geen schepen langer dan 20 meter slepen, mits een noodsituatie of op aanwijzen van de Kustwacht.

REDDINGSTATION WIJDENES IS EEN ANBI

Reddingstation Wijdenes is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat je gift (deels) aftrekbaar is van de belasting. Je donatie of schenking is bij Reddingstation Wijdenes in goede handen.  

Als door het CBF erkend goed doel (Centraal Bureau Fondsenwerving) voldoen wij aan de strenge kwaliteitseisen van het CBF. Ieder jaar checkt een CBF toezichthouder of wij doen wat we beloven, zorgvuldig met ons geld omgaan en bijdragen aan een betere wereld.  

SAMENWERKINGSPARTNERS

KUSTWACHT

Kustwacht Nederland verzorgt op het water en vanuit de lucht de dienstverlening en handhaving voor zes ministeries. De coördinatie gebeurt door het Kustwachtcentrum in Den Helder, dat onder andere de KNRM alarmeert voor hulpverleningen.

Het kustwachtcentrum is 24/7 bereikbaar voor hulpverlening. Bijvoorbeeld voor het zoeken en redden van mensen of hulpverlening aan schepen in nood. Maar ook medische hulpverlening op zee of ruime binnenwateren wordt via het kustwachtcentrum verzorgd. Hierbij wordt samengewerkt met de Radio Medische Dienst van de KNRM.

Jaarlijks worden er oefeningen gehouden met het kustwachtcentrum en er wordt regelmatig geoefend met de vliegende eenheden van Kustwacht Nederland zoals SAR-helikopters.

VEILIGHEIDSREGIO

Voor hulpverleningen binnen de gemeentegrenzen, op of bij stranden en binnenwater, hebben KNRM en Kustwacht een convenant getekend met de veiligheidsregio’s. Hierin zijn afspraken vastgelegd over alarmering, inzetprocedures en verantwoordelijkheden in samenwerking met de landhulpdiensten.

Reddingstation Wijdenes heeft een opstapregeling met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De Haven Wijdenes fungeert als opstapplaats voor ambulance, brandweer en politie. Tevens is de haven een aanlandingsplaats voor slachtoffers bij grootschalige incidenten op het water.

Jaarlijks worden er diverse oefeningen gehouden met omliggende brandweerposten om de samenwerking, afspraken en kennis van elkaars materialen en middelen up to date te houden.

KNRM

Reddingstation Wijdenes is gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Door deze gelieerde status heeft het reddingstation de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse vormen van ondersteuning door de KNRM. 

De KNRM verzorgt bijvoorbeeld een groot deel van het opleidingstraject voor onze vrijwillige redders en draagt zorg voor de materialen ten behoeve van alarmering en beschikbaarheid (Precom).

Onze vrijwillige redders worden ook via het KNRM assistentiecentrum ingezet voor niet spoedeisende maritieme hulpverlening. Alarmeren vindt in dit geval bijvoorbeeld plaats via de KNRM Helpt app. In de meeste gevallen gaat de gevraagde assistentie in deze categorie om het verlenen van sleephulp bij motorstoring of vastlopen op een ondiepte.


't Wuiver 1a -1608 ES Wijdenes
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
088 999 6102

IBAN: NL87 RABO 0124731856
KVK: 37131173
RSIN: 817639342

reddingstationwijdenes.nl

Web+Design door WEBJONGENS